Heren van Lier presenteren “Geschiedenis van Lier“ | OpenVLD

Logo Lier-Koningshooikt Lier-Koningshooikt

Heren van Lier presenteren “Geschiedenis van Lier“

De Koninklijke Gilde Heren van Lier stelde vandaag  in hun Gildekamer Piepenholleke aan de Martienushoek in het begijnhof hun  nieuwste boek voor met als titel  ”Geschiedenis van Lier,economische en sociale vooruitgang in de stad tijdens de 20ste eeuw”.

Auteur  emeritus professor Erik Aerts, eredeken van de Gilde stelde de krachtlijnen van zijn  boek voor.

 “Rond1900 was Lier een wat ingedommeld provinciestadje van 23.000 inwoners met vooral huisnijverheid, familiaal kleinbedrijf en winkelnering. Een eeuw later telde de stad 32.000 inwoners en had zich ontwikkeld tot een modern dienstencentrum met diverse bedrijventerreinen”, vertelt de professor.

Volgens de auteur is deze ontwikkeling niet vlot verlopen. “Sedert de 19e eeuw kampte Lier met een tekort aan arbeid, zodat rond 1990 meer dan 1.000 Lierenaars  verplicht waren een job buiten de stad te zoeken.De volgende decennia zou dit cijfer toenemen tot vele duizenden.”

“Het permanent arbeidstekort zette een structureel migratiedeficit in gang  waarbij meer Lierenaars de stad verlieten dan binnentrokken en was bovendien de oorzaak van een dalend stedelijk bevolkingscijfer,” klinkt het. 

“ Er waren drastische economische maatregelen  nodig in de jaren zestig en vooral een langdurige crisis tussen 1972 en 1988 vooraleer de stad een economisch aantrekkelijk centrum werd en de bevolking terug zou stijgen”, aldus professor Aerts.

In zijn dankwoord vermeldde de auteur de kostbare hulp van Fiona Robertson van het Stadsarchief, zijn zus Vera, de Lierse genealoog Walter Sluydts en Ives Crokaerts als vertegenwoordiger van de Gilde der Heren van Lier.

Burgemeester Verwaest dankt de Gilde voor het  prachtig initiatief  en feliciteerde professor Aerts voor zijn fantastisch werk.

Het boek telt 576 pagina’s, kost 39 € en kent  reeds  254 voorinschrijvingen. Het  is te koop in Standaard Boekhandel aan de brede  Antwerpsestraat , in het Stadsmuseum   en online op www.herenvanlier.be/winkel.

www.herenvanlier.be

info@herenvanlier.be

Juridische kennisgeving | Privacy